Mijn vriend kwam laatst thuis met een bosje bloemen, iets wat normaal niet echt bij ons past. Tenzij we er iets éxtra’s mee kunnen. Op de fiets kwam hij enorm veel vlierbloesems tegen. Dat zijn die witte bloemen die je werkelijk overal ziet, waarvan je denkt dat het onkruid is maar waarmee je in de keuken zoveel leuke dingen kunt doen! Ik ging aan de slag met vlierbloesemchampagne, siroop, gefrituurd met poedersuiker of ijs kan ook.
De vlierbloesem zelf kun je eten, voor dit recept gebruiken we alleen de smaak die er van af komt. Niet eerder maakte we zelfs champagne. Een raadsel waarom niet, het is zo makkelijk en een rustgevende bezigheid. Voor champagne is altijd een goed reden te bedenken. En zo niet, dan toch. Deze champagne is extra feestelijk. Voor de picknick, barbeuce, verjaardag. Ik zie de flessen met zachtgele champagne al op de lange, houten tafels staan. In een grote tuin met wilde bloemen en hoog gras. Tafel vol vrienden, lekker eten en gezelligheid. Ik droom weer helemaal weg en denk weer aan Frankrijk waar we champagne dronken tussen de wijngaarden. De natuurhippie in mij komt helemaal boven.
Terug naar de vlierbloesemchampagne. Je hebt echt maar een paar ingrediënten nodig. Het belangrijkste bij het maken van de champagne is dat je brandschone flessen gebruikt. Koop nieuwe of maar ze schoon met azijn. Gebruik ook vooral geen honing en zet de flessen op een donkere koele plek.
Benodigdheden
Met deze ingrediënten en benodigdheden kun je vier flessen van 75 cl vullen.
- Twaalf witte vlierbloesems
- Twee citroenen
- 3.5 liter water
- Drie eetlepels witte wijn azijn
- 500 gram suiker
- Vier schone flessen (liefst met beugeldop)
- Een grote pan
- Theedoek
- Trechter
- Geduld
Bereiding
Leg de vlierbloesems nadat je ze geplukt hebt eerst een half uurtje in de tuin. Beestjes kunnen er dan nog uit lopen en dat is voor hun, en voor jou, wel fijn. Ondertussen kun je wel een grote pan, kom, of iets dergelijks, vullen met water en de ingrediënten klaarzetten en afwegen. De vlierbloesems gaan als eerst het water in. Ik roerde het er een beetje in zodat ze onderwater kwamen en de smaak vrij kwam. Vervolgend de witte wijn azijn, het suiker en citroensap er in. Gebruik alleen het sap en vooral niet de schil. Dan ben je eigenlijk al klaar voor vandaag. Laat de man minsten 24 uur staan zodat de smaken in het water kunnen trekken. Na 24 uur heb je al lekkere limonade maar we willen meer. De grote bloemen kun je vast uit het water halen en weggooien. Ik zette daarna een trechter in een fles met daarover een theedoek. Beetje voor beetje giet je de champagne in spé in de fles. De theedoek is een goede filter. Laat de nek van de flessen leeg; door de druk van het gisten kan de dop anders open schieten. Zijn de flessen gevuld? Dan heb je nog wat meer geduld nodig, de flessen moeten minimaal twee weken op een donkere, koele plek staan om te fermenteren. De suiker vergist en wordt omgezet in alcohol en er komen langzaam wat bubbels in. Na de twee weken is de champagne klaar om te drinken.
The post Zelf vlierbloesemchampagne maken appeared first on Food Travel Photography.