Een nieuw blogartikel in de serie ‘wijn‘ en misschien wel de belangrijkste van allemaal. Want hoe belangrijk zijn de bekendste druifsoorten of wat heb je er aan als je alles over port weet terwijl je niet precies weet hoe je wijn drinkt? Precies.
Voorbereiden van de wijnen
De wijnen die horizontaal bewaard liggen, zoals in deze wijnrekken, zet je een dag van te voren rechtop neer zodat eventuele depot naar de bodem zakt. Over het algemeen geldt dat een uur voordat je rode wijn drinkt, je de fles ontkurkt. Witte wijnen ontkurkt je pas op het laatste moment. Fruitige rode wijnen kun je ook vrijwel direct na het openen drinken.
Wijnen zijn soms wel jaren luchtdicht afgesloten waardoor de aroma’s in een soort van coma liggen. Na het openen van de wijn moet deze dus eerst ontwaken.
De geuren en smaken van een wijn proef je veel beter als de wijn op de juiste temperatuur is. Wat ís de juiste temperatuur? We zijn gewend rode wijn op kamertemperatuur te serveren. Die term is bedacht toen de huizen nog niet zo verwarmd werd als nu. We drinken rode wijn vaak veel te warm. Dit zijn de juiste temperaturen voor wijn:
- Rode wijn – 14/16 graden
- Rose – 10 graden
- Witte wijn – 10 graden
- Port – 10/14 graden
Hoe drink je wijn?
Voor het drinken van wijn zijn er aantal zogenaamde geschreven en ongeschreven regeltjes. Met deze richtlijnen kun je al een stuk beter wijn proeven!
- Begin met het drinken van de lichte wijnen en daarna ga je steeds zwaarder.
- Goede, vaak oude wijnen hebben tijd nodig om te luchten. Drink de wijn dus niet direct na het openen maar gebruik bijvoorbeeld een decanteerkaraf.
- Het proeven en vergelijken van eten en drinken heet degustatie.
- De glazen zijn enorm belangrijk bij het proeven van de wijn. Een glas op een steel in de vorm van een tulp is een must.
- Het beste moment om te proeven is in de ochtend wanneer je zintuigen op hun best zijn.
- Een ander goed moment is voor de maaltijd en in combinatie met iets neutraals zoals brood proef je de wijnen het best.
- Het uiterlijk van de wijn vertelt je veel over de smaak.
- Je ruikt drie keer aan de wijn. De eerste keer ruik je alleen, de tweede keer wals je de wijn en de derde keer ruik je nadat je je glas even hebt laten staan.
- Walsen is het ronddraaien van je glas zodat de wijn meedraait en de aroma’s vrij komen.
- Door tijdens het drinken lucht in je mond te zuigen (slurpen!) werken je smaakpupillen beter. Zo assimileert de wijn met zuurstof en ontploffen de aromamoleculen als kleine smaakbommetjes in je mond.
- Beweeg de wijn in je mond, laat de wijn al je zintuigen prikkelen.
- En daarna? Slik!
Win een wijnrek!
In Samenwerking met Fonq.nl geef ik een net zo’n wijnrek weg als dat ik heb. Gewoon, omdat cadeautjes geven leuk is. En omdat het vandaag vrijdag de dertiende is =)
Het wijnrek op de foto’s pronkt al in ons nieuwe huisje en ook jij kunt ‘m misschien binnenkort een plek in huis geven. Ik heb zelf dit wijnrek uitgekozen omdat ik het warme hout zo mooi vind en het ontzettend goed bij ons huis past maar eigenlijk past het in elke inrichting. Wil je dit wijnrek van Fonq winnen?
Laat een berichtje achter onder dit bericht zodat ik weet dat je mee doet en like de Facebook pagina van Food Travel Photography. Delen op social media is lief! De winnaar maak ik over een week bekend (vrijdag 20 november) en wordt gekozen door middel van een loting. Ik geef dan je adres gegevens door aan Fonq zodat zij er voor zorgen dat het wijnrek bij jou thuis terecht komt.
Nu weet je hoe je wijn drinkt. De volgende stap? Wijn & spijs combineren,
Leuk voor je volgende etentje!
The post Zo drink je wijn + Give away! appeared first on Food Travel Photography.